Älä sure yksin!

Ohjattu surutyö ryhmässä antaa työkaluja eheytymiseen silloinkin kun kipu on suurimmillaan.

Minulla on elämässäni ollut monta surua. Suruntunne iskostui minuun jo lapsena ja on ollut vahvasti mukanani suurimman osan elämääni. Nuorempana minulla ei ollut minkäänlaisia taitoja käsitellä surua. En ymmärtänyt surua enkä tiennyt miten siihen suhtautua. Ei kyllä tiennyt kukaan lähiympäristössänikään.

Kuvittelin, että suru on jotenkin huono ja väärä ja jopa häpeällinen tunne. Häpesin sitä, että sisälläni velloi  suruntunteita, joiden olemassaololle ei ollut selkeää selitystä. Minullahan oli asiat hyvin, ainakin jos vertasi vanhempieni lapsuus- ja nuoruusvuosiin, jotka olivat täynnä tragedioita ja jäätäviä kokemuksia. 

Suru oli mielikuvissani paitsi ikävä ja hävettävä myös pelottava. Mielessäni suru oli vaarallinen hyökyaalto, joka murskaa alleen ja heittää ihmisen pimeyden syvyyksiin.

Elämän varrella on minuakin kohdannut monenmoiset kolaukset. Välillä on ravisuttanut niin lujasti, että usko niin elämään kuin omaan itseeni on ollut koetuksella.

Olisinpa tiennyt aiemmin sen, minkä vasta paljon, paljon myöhemmin olen elämässäni oppinut!

Siitä asti kun aloin suhtautua suruun lempeämmin, sieluuni tuli tilaa myös ilolle.

Suru lakkasi olemasta pelottava hyökyaalto sen jälkeen kun sain työnkaluja surun käsittelyyn.

En osaa sanoa tarkkaan, mistä muutamia vuosia sitten sain rohkeutta ja johdatustakin ilmoittautua Tukholmassa järjestettävään Surunkäsittelykurssille.

Kurssi oli minulle käänteentekevä. Minulle tarjoutui tilaisuus lähestyä elämän varrella kerääntyneihin, lukuisiin surullisiin kokemuksiini, jotka olin työntänyt sieluni syövereihin koska en muutakaan osannut.

Surunkäsittelykurssilla sain työkaluja lähestyyä särkynyttä sydäntäni, ja hoivata myös vinon pinon vanhoja surujani.

Surunkäsittelyntaidosta on minulle henkilökohtaisesti ollut eräs kulmakivi itseni eheytymisessä.

Tästä syystä ei ole yllättävää, että opiskelin Tukholmassa itsekin sertifioiduksi surutyönohjaajaksi.”


					 
					

Nina af Enehjelm

Haluatko saada työkaluja surunkäsittelyyn?

Ehdotan, että aloitat lukemalla kirjan Surun työstäminen. Toimintaohjelma kuoleman, eron tai muiden tunneperäisten menetysten työstämiseen (John W. James & Russell Friedman, suom. Esa Puolakanaho)
Surunkäsittelykurssi tapahtuu 4-6 henkilön ryhmissä ja se sisältää kahdeksan tapaamista, jotka kestävät kaksi tuntia per kerta. Kuudes kerta kestää kolme tuntia.

Tapaamisia on samalla viikolla korkeintaan kaksi. Tämä sen vuoksi, että osallistujat tarvitsevat riittävästi aikaa  suorittaa kotitehtävänsä sekä työstää kurssin myötä pintaan nousseita ajatuksia ja tunteita. Surutyönkurssi on suunniteltu niin, että osallistujat saavuttavat sen, mikä heille on luvattu. Jotta tämä toteutuu on tärkeää, että ohjeita noudatetaan täsmällisesti.

Surunkäsittely-kurssit 4-6 henkilölle

Hinta per kerta (2 tuntia) 40€+ alv 24 % = 49 €

Surunkäsittelyn voi myös suorittaa osana Psykosynteesivalmennusta.